Lupausten lujuus

Mitä lupaukset sinulle merkitsevät? Toimivatko ne suunnannäyttäjinäsi kohti uutta, parempaa ja pysyvää olotilaa. Sitoudutko lupausten avulla lujemmin tavoitteeseesi? Pystytkö sinä olemaan luja lupauksessasi, vai ovatko lupauksesi pelkkää tyhjää helinää?

Vuodenvaihteessa moni suunnitteli laittavansa elämänsä remonttiin, yksi ihan pieneen, toinen vähän suurempaankin. Moni toivoi tältä vuodelta parempaa kuntoa ja energisempää fiilistä, monen tavoitteissa siinsi myös painonpudotus. Jonkinlaisia kehityskohteita ja ainakin toiveita tulevalle riitti varmaan lähes jokaisen mielessä.

lupausten-lujuus

Tammikuu onkin täynnä lupauksia paremmasta uudesta vuodesta. Monen kohdalla lupaavasti alkanut elämäntapamuutos kuitenkin valitettavan usein tyrehtyy viimeistään kevään koittaessa. Uusi elämäntapa ei jostain syystä kestäkään niitä arkielämän haasteita, ja vanhat tavat vievät voiton suurista lupauksista huolimatta.

Voi olla, että elämäntapamuutos on mitoitettu jo alun alkaen liian suureksi, tai ehkä omia motiiveja ei olla mietitty riittävän tarkkaan ennen lupausten antamista.

Elämäntapojen muuttaminen ei ole helppoa. Alan Deutchman kertoo kirjassaan Change or Die, että tutkimuksensa mukaan yhdeksän kymmenestä vakavasti sairaasta henkilöstä ei onnistunut muuttamaan pysyvästi elämäntapojaan, vaikka tiesi vanhan elämäntyylin johtavan varmaan kuolemaan. Ainoastaan kymmenen prosenttia siis kykeni tekemään pysyvän elämäntapamuutoksen, vaikka se oli ainut mahdollisuus selvitä hengissä! Eipä siis ihme, että vähän pienemmissäkin muutoksissa kompastuu helposti ennen maaliin pääsyä.

Muutoksen vaikeudessa ei varmasti ole kyse tiedonpuutteesta. Suurin osa ihmisistä todennäköisesti tietää mitä pitäisi tehdä vaikkapa laihtuakseen tai kohottaakseen kuntoaan. Jos haluat laihduttaa, niin syöt kulutustasi vähemmän, liikkumista lisäämällä taas kuntosi kohenee. Hyvin simppeliä siis teoriassa. Käytännön toteutus onkin se haastavampi puoli. Muutosten aloittaminen käy vielä suhteellisen helposti, mutta vain harva tosiaan onnistuu muuttamaan tapojaan pysyvästi.

Pystytkö sinä olemaan luja lupauksessasi, vai ovatko lupauksesi pelkkää tyhjää helinää?

Tähän aikaan vuodesta löytyy monenlaisia vinkkejä talvikilojen karistamiseen ja energisemmän elämän saavuttamiseen. Rantakunnon metsästäjän, ja monen muunkin, pää saattaa mennä pyörälle joskus ristiriitaisiakin neuvoja ihmetellessä. Netistä löytyy myös verkkokursseja, jotka markkinoivat pikatietä elämäntapamuutokseen. Pikakursseilla muutokset tehdään yleensä kertarysäyksellä. Kurssin loputtua paluu vanhaan onkin enemmän kuin todennäköistä. Tällaiset verkkokurssit eivät huomioi jokaisen henkilökohtaisia tarpeita erikseen, vaan samaa konseptia tarjoillaan ohjeena kaikille. Sisällön soveltaminen omaan elämään jääkin sitten asiakkaan vastuulle.

Pysyvä muutos vaatii paljon muutakin kuin tietoa. On ensinnäkin tärkeää, että kysyt itseltäsi miksi haluat muutosta? Mikä on oma motiivisi ja motivaatiosi muuttumisen suhteen? Tavoite kannattaa määritellä tarkasti ja jakaa osiin. Selkeä ja konkreettinen välitavoite on helpommin saavutettavissa kuin epämääräinen lupaus. Rimaa ei kannata asettaa liian ylös, vaan on hyvä miettiä mihin omat rahkeet oikeasti riittävät. Turhia lupauksia ei kannata tehdä, eikä vaatia itseltään liikoja. On hyvä tiedostaa, että repsahduksetkin kuuluvat asiaan. Muutosta ei myöskään kannata aloittaa pistämällä kerralla koko elämää uusiksi, vaan totuttautumalla uusiin juttuihin pikkuhiljaa.

Sinä itse päätät, kumpaan porukkaan meinaat kuulua. Oletko luovuttaja vai luja?

Omilla asenteilla ja uskomuksilla on suuri merkitys. Suhtaudu positiivisesti muutokseen ja usko itseesi ja unelmiisi. Tavoitteen ja lupausten on tunnuttava hyvältä ja mukavalta asialta, kielloilla ja piiskalla harvoin saavutetaan pysyviä tuloksia. Tuen merkitys pysyvän muutoksen saavuttamisessa on myös oleellinen juttu. Henkilökohtainen tuki ja tsemppi auttavat pysymään oikealla tiellä ja kannustavat silloin kun voimia tarvitaan.

Kun nämä asiat ovat kohdillaan, onkin jo paljon helpompi lunastaa lupauksiaan. Sinä itse päätät, kumpaan porukkaan meinaat kuulua. Oletko luovuttaja vai luja?

 Oikein hyvää alkanutta vuotta ja tsemppiä kaikille muutoksen teille!